تحلیل و نقد انیمیشن قرمز شدن

نقد انیمیشن قرمز شدن

چکیده :

نقد انیمیشن قرمز شدن در سایت وصاله لطیفی … هنگام تماشای turning red متوجه شدم این داستان ظرفیت های زیادی برای موقعیت های دراماتیک و کمیک بیشتر داشته، اما Domee Shi که لابد همچون ما از سانتی مانتالیسمی که اخیرا دامن پیکسار را گرفته، خسته شده است، به وضوح کنترل فرمان روایتش را به دست می گیرد و تا جایی که ممکن است اثرش را از شعارزدگی دور نگه می دارد. …

انیمیشن قرمز شدن (Turning Red 2022) محصول سال ۲۰۲۱ شرکت پیکسار است که در سال 2022 اکران گردید. نکته ی جالب درباره ی این انیمیشن اینکه، سرخ شدن اولین انیمیشن پیکسار است که کارگردانی آن تماماً به عهده ی یک زن یعنی «Domee Shi» بوده است.

داستان انیمیشن Turning Red درباره ی دختری به نام (Mei) است که روابطش با مادرش در آستانه ی بلوغ دچار تشنجاتی می شود. دمی شی در انیمیشن قرمز شدن با نگاهی استعاری، بلوغ و مسائل و مشکلات مربوط به آن، به ویژه در دختران نوجوان را در قالب یک پاندای سرخ به تصویر می کشد.

نقد انیمیشن قرمز شدن
بررسی و نقد انیمیشن قرمز شدن

قرمز شدن با نشان دادن تصاویری از زندگی مِی به همراه گفته های خودش درباره ی مهم ترین اصل خانوادگی شان و استقلال شخصیتی اش در سیزده سالگی آغاز می شود. اما چند دقیقه بعد متوجه می شویم، Mei برخلاف گفته هایش اتفاقاً دختری به شدت وابسته به مادر و نوع خاص تربیتی اش است. در واقع آنچه «می» در ابتدای فیلم به زبان می آورد، واقعیت زندگی او نیست بلکه آن چیزی است که آرزو دارد به آن تبدیل شود. اما آیا موفق خواهد شد؟

داستان انیمشین قرمز شدن بسیار ساده و سر راست است. شی تصمیم ندارد تعابیر فلسفی اش از دوران بلوغ، ارتباط سنت و مدرنتیه و رشد فردی را به رخ مخاطب بکشد. او در جایگاه درست و مناسب خود در مقام سازنده ی یک فیلم انیمیشن ایستاده و هر حرکتی را با دقت و ظرافت خاصی به دور از ذوق زدگی معمول این گونه انیمیشن ها طراحی کرده است. همین سادگی  و شفافیت، ارتباط گیری با اثر را به تجربه ای لذت بخش بدل می کند. سادگی ای که مخاطب را به یاد انیمیشن موفق پاندای کونگ فوکار می اندازد.

تریلر انیمیشن Turning Red 2022 با زیرنویس فارسی

Domee Shi می داند درباره ی چه چیزی صحبت می کند. از جای درستی شروع به بیان روایتش می کند، با مهارت آن را بسط می دهد و در جای مناسبی آن را به اتمام می رساند و در تمام این مراحل، ریتم مناسب و همراه کننده ی اثر به اصلی ترین نقطه قوت آن تبدیل می شود.

هنگام تماشای انیمیشن turning red متوجه شدم این داستان ظرفیت های زیادی برای موقعیت های دراماتیک و کمیک بیشتر داشته، اما Domee Shi که لابد همچون ما از سانتی مانتالیسمی که اخیرا دامن پیکسار را گرفته، خسته شده است، به وضوح کنترل فرمان روایتش را به دست می گیرد و تا جایی که ممکن است اثرش را از شعارزدگی دور نگه می دارد. قرمز شدن، صادقانه، ساده و هدفمند است. این پختگی در عین سادگی، شرایط انتقال پیام اصلی فیلم را به بهترین شکل ممکن فراهم می کند.

نقد انیمیشن turning red
بررسی Turning Red 2022

آیا انیمیشن Turning Red نگاهی فمینیستی دارد؟

 بی شک جواب این پرسش مثبت است، و بیشتر از هر دوره ای رد پای موج سوم فمینیسم در آن پررنگ تر است.موج سوم فمینیسم زمانی زاده شد که موج اول و دوم کاملاً، به ویژه در اروپا، به اهداف خود (حق رأی، حق شرکت در معاملات و …) رسیده بود. در توضیح این نکته باید اشاره کرد که موج سوم فمینیست دغدغه ای به نام «زنانگی» را مطرح و خواستار تغییر نگرش نسبت به آن شد. موج سوم، بروز ویژگی های زنانگی در زنان را نه یک پدیده ی ذاتی که امری اکتسابی می داند.

یعنی اگر زنی دامن می پوشد، زیورآلات استفاده می کند، علاقمند به آراستن خود است، در آشپزی مهارت بیشتری نسبت به همسرش دارد و … نه به این دلیل است که خلقت او چنین طراحی شده است، بلکه این به دلیل نقش دهی و نقش پذیری افراد یک جامعه  است و بس. صحت این ادعا را می توان در آرایش و استفاده ی بیش از حد مردان  بومی و بدوی سرخ پوستی، استرالیایی یا آفریقایی دید. آن مردان از ابتدا آرایش را بخشی از مردانگی خود می دانند. پس مشاهده می شود که با یک تغییر جغرافیایی ساده می توان اطلاق صفات زنانگی به زنان و صفات مردانگی به مردان را تا حد زیادی زیر سوال برد.

همچنین بخوانید : نقد انمیشن encanto

خلاصه داستان قرمز شدن - مِی و مادرش
مِی (پاندای قرمز) و مادرش

کارگردان این انیمیشن، Domee Shi با استناد بر این موضوع ، اشارات مستقیمی به زیورآلات زنان در داستانش داشته است. مادر می، مادربزرگش و سایر زنان فامیل، پاندای قرمز یا همان هیجانات دوران بلوغ را، هریک به طور جداگانه در زیورآلات زنانه ای همچون گیره ی مو، گردنبند، گل سینه یا النگو و دستبد پنهان کرده اند. محاصره یا به دام انداختن پاندای قرمز درون، در این زیور آلات به عنوان نمادهای زنانگی، و تبدیل آن همه انرژی و نیروی جوانی به یک ویژگی زنانه ی اکتسابی، سوژه ی مورد نقد Domee Shi در انیمیشن قرمز شدن است. او به وضوح به این مسأله اشاره می کند که احساسات و هیجانات Mei نباید در دایره ی محدودیت هایی ( ارجاعتان می دهم به دایره ای که در ابتدای مراسم به دور Mei کشیده می شود) که عرف جامعه برای او تعیین کرده به محاصره دربیاید. او باید اجازه دهد پاندایش مسیر خود را طی کند و در مقابلِ تحمیل ویژگی هایی به عنوان ویژگی های زنانه بایستد.

صحبت های آشکار و بی پرده ی «دُمی شی» درباره ی اولین پریود در دختران و معضلات روحی که معمولاً دختران به آن دچار می شوند خود نوعی چهارچوب شکنی علمی و بسیار لازم و مفید در مقابل جوامعی است که هنوز مبتلا به نگاه هایی هراس آمیز نسبت به این پدیده ی بیولوژیک هستند. مادر Mei به عنوان نماینده ی خانواده های کنترل گر و محافظه کار، عامل اصلی اضطراب دوران بلوغ Mei است. شی به زیبایی این طرز برخورد اشتباه و مضحک مادر را با  طراحی موقعیت کمیکِ ورود جیمز باندی مادر به مدرسه، برای رساندن نواربهداشتی به دخترش، به تصویر کشیده است. ورودی که نتیجه ی جز خجالت زدگی و سپس عصبانیت می ندارد.

mei در قرمز شدن
Mei در انیمیشن سینمایی قرمز شدن

از طرفی همانطور که زیورآلات اساساً برای جلب توجه سایرین و کسب تأیید و رضایت آنهاست، کنایه ی جالبی به روش تربیتی آغشته به پرفکشنیسم یا کمال گرایی در خانواده ی Mei است. او برای اینکه بتواند نیاز مورد تأیید جامعه (اینجا مجازاً مادرش) بودنش را ارضا کند، با تمام انرژی سعی می کند در درس هایش نمره ی کامل بگیرد. مادرش نیز طبیعتاً تنها در صورت گرفتن نمره ی کامل او را تشویق خواهد کرد. Mei مدام به این مساله اشاره می کند که باید مورد تأیید مادرش قرار بگیرد. اما ناگهان پاندای قرمز درون Mei متولد می شود و تمام آنچه مادر و دختر در این سال ها رشته اند پنبه می کند. حالا Mei، دختر مرتب و منظم و پرفکت داستان، ناگهان تبدیل به هیولایی پشمالو و بدبو شده است. اولین هراس می و مادرش در این شرایط چه خواهد بود؟ کاملاً قابل پیش بینی است. اولین چیزی که آنها را نگران می کند قضاوت دیگران است. در نتیجه اولین واکنش آنها نیز پنهان کردن پاندای سرخ  از دید دیگران خواهد بود. اما مگر ممکن است پاندای به آن بزرگی را به راحتی پنهان کرد یا بدتر، آن را از بین برد؟  بله ممکن است! منتهی در مراسمی که از شانس بد خانواده، یک ماه دیگر قابل انجام است. پس این یک ماه چه اتفاقی خواهد افتاد؟

این یک ماه درواقع کشمکش های پرده ی میانی فیلمنامه را تشکیل می دهد. حالا Mei باید تمام سعی خود را بکند که کسی جز خانواده و سه رفیق صمیمی اش به راز او پی نبرد. اما یک اتفاق در دستشویی مدرسه، موجب لو رفتن او می شود و چند دانش آموز دیگر پاندا را به چشم می بینند. حالا تکلیف چیست؟ «می» چگونه با این بحران کنار بیاید؟ چگونه…؟! یک لحظه صبر کنید! بحران؟! کدام بحران؟… این دانش آموزان که همه عاشق دیدن پاندا هستند. آنها حتی حاضرند برای تماشای این پاندای دوست داشتی پول پرداخت کنند! پس «می» و مادر نگران کدام بحرانند؟

Turning Red animation review
Turning Red 2022 review

نکته همین جا است. اصلاً بحرانی وجود ندارد. عزیزان مرحله ای به نام «بحران بلوغ» وجود ندارد! این یک دروغ رقت انگیز و بزدلانه است. تمام آن ترس ها ساخته و پرداخته ی ذهن مادر «می» است. ساخته و پرداخته ی ذهن جامعه ای ترسو است که در مقابل هر تغییری مقاومت می کند. هیچکس قرار نیست او را به خاطر علاقه اش به جنس مخالف سرزنش کند. هیچ کس قرار نیست او را به خاطر شرکت در کنسرت مسخره کند.  اگر هم کسی این کار را بکند، بی شک خودش فردی است که زمانی پاندای قرمزش را در حلقه ای یاگوشواره ای یا لباس زنانه ی خاصی، زندانی کرده است یا توسط دیگران زندانی شده است!

تمام آنچه به واسطه ی بلوغ در وجود «مِی» رشد می کند و بروز می یابد، در وجود تمام انسان ها نیز متولد می شود. همین احساسات سرچشمه ی بروز استعدادها و توانایی های فردی است. و فقط خدا می داند که روزانه چند استعداد  در حلقه ی محاصره ی تربیت های کنترل گرانه به دام می افتند، آن هم به بهانه ی کنترل بحران بلوغ!

پاندای قرمز (پاندای سرخ)
بررسی فیلم قرمز شدن 2022

جمع بندی

من برخلاف اکثر کسانی که جهان نوین را عصر سیاهی و فلاکت بشر می دانند اتفاقاً یک نکته ی جذاب در آن می بینم. آن هم اینکه فرزندان بشر امروزی بسیار بهتر از نسل های قبلی از پاندای قرمزشان مراقبت می کنند. طبیعی است که این به مزاق نسل سرکوب شده ی قبلی خوش نخواهد آمد. درست مانند مادر «مِی» که تبدیل به هیولایی هولناک می شود و کمر به قتل پاندای قرمز Mei می بندد. من هر دو نسل را درک می کنم. چه نسل قبلی که تمام عمرش را با محدودیت و سرکوب گذرانده و به قول برتراند راسل : « انسان متعصب با خود فکر می کند، چگونه به تاول های کف پایش بگوید تمام مسیری که آمده ام اشتباه بوده است..؟» و چه نسل جدیدتر را که مدام باید یک گوشش را در کند و گوش دیگر را دروازه که از روحش در مقابل الفاظی چون بی آبرو، بی حیا، بی ادب و امثالهم محافظت کند.

امیدوارم از مقاله نقد و بررسی انیمیشن قرمز شدن لذت برده باشید. نظرات خود را درباره ی این مقاله در بخش نظرات همین صفحه با من به اشتراک بگذارید و در صورت تمایل با مراجعه به این لینک سایر مقالات نقد و بررسی جدید را مطالعه کنید

موضوع و خلاصه داستان انیمیشن قرمز شدن از چه قرار است؟

خلاصه داستان انیمیشن Turning Red درباره ی دختری به نام (Mei) است که روابطش با مادرش در آستانه ی بلوغ دچار تشنجاتی می شود. «دمی شی» در انیمیشن قرمز شدن با نگاهی استعاری، بلوغ و مسائل و مشکلات مربوط به آن، به ویژه در دختران نوجوان را در قالب یک پاندای سرخ به تصویر می کشد.

یا انیمیشن Turning Red نگاهی فمینیستی دارد؟

بی شک جواب این پرسش مثبت است، و بیشتر از هر دوره ای رد پای موج سوم فمینیسم در آن پررنگ تر است. در توضیح این نکته باید اشاره کرد که موج سوم فمینیست دغدغه ای به نام «زنانگی» را مطرح و خواستار تغییر نگرش نسبت به آن شد.

4.5/5 - (4 امتیاز)

👆به این مقاله امتیاز دهید👆
—- و –—-
نظرات خود را در بخش نظرات با من در اشتراک بگذارید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا دیدگاهی بنویسیدx