نقد فیلم موقعیت مهدی

نقد فیلم موقعیت مهدی

چکیده :

هادی حجازی فر هرچه در این سینما جا افتاده تر می شود، بیشتر اصالت قومیتی خود را بروز می دهد. این وجه تمایز، تبدیل به برند آقای حجازی فر شده است و او با هوشمندی تمام، از این ویژگی در راستای اهداف هنری اش بهره می جوید. نیت آقای حجازی فر از نمایش رئالیستی زندگی یک فرمانده جنگی همین بوده که بگوید امثال شهید باکری از دل همین مردم بوده اند. مردمی که کمرشان زیر بار سیاست گذاری ها و مدیریت های نادرست خم شده است. شریفند و صورتشان را با سیلی سرخ نگه می دارند، اما دلشان پر است از آنچه بعد از شهادت این شهدا شاهدش بوده اند.

هادی حجازی فر با اولین فیلم سینمایی خود یعنی « موقعیت مهدی » در چهلمین جشنواره ی فجر حضور یافت و توانست اثر مورد توجهی را در گونه ی جنگی -دفاع مقدس- به روی پرده ببرد. هادی حجازی فر به همراه ژیلا شاهی، وحید حجازی فر، معصومه ربانی نیا و روح الله زمانی در این فیلم ایفای نقش کرده اند.

نقد و بررسی فیلم موقعیت مهدی
نقد فیلم موقعیت مهدی ساخته ی هادی حجازی فر

بخش اول: موقعیت مهدی یک تلنگر جدی به اهالی سینما، در زمینه ی بازیگری است!

در ابتدا یک خسته نباشید و دست مریزاد می گویم به آقای حجازی فر بابت بازی گرفتن از بازیگران. بعد از مدت ها به تماشای فیلمی نشستم که هیچ بازیگری، با هیچ اکت اضافه ای یا بیان عبارتی، حواسم را از فیلم پرت نکرد. تمام بازیگران فیلم به معنای واقعی کلمه نقش هایشان را زندگی کرده اند. انتخاب کست درست، اصلی ترین عامل موفقیت موقعیت مهدی است.

ناگفته نماند که بنده خود دختری از دیار آذربایجانم. ترکم و با قاطعیت می گویم آنچه در موقعیت مهدی بر پرده ی سینما می بینید واقعی ترین و صحیح ترین نقش هایی هستند که برای مردمان ترک زبان ایرانی نوشته شده است. اکت به اکت و دیالوگ به دیالوگ! دلیلش هم روشن است. هادی حجازی فر نه تنها خود اهل آذربایجان غربی است، بلکه در تمام مدتی که وارد دنیای حرفه ای سینما شد، تمام المان فرهنگی و قومیتی را وفادارانه همراه خود نگاه داشت.

همچنین بخوانید: نقد فیلم مرد بازنده

همچنین بخوانید: نقد فیلم خائن کشی

پوستر
پوستر فیلم

سینمای ما کم بازیگر و کارگردان و فیلمنامه نویس ترک ندارد. اما به جرأت، حجازی فر از معدود کسانی بوده که هیچ تلاشی در راستای پاک کردن رد پاهای شخصیتی قوم اصیل خود نکرده و هیچ گاه به سمت رنگ و بوی بچه تهرانی گرفتن، نرفته است. علاوه بر آن هرچه در این سینما جا افتاده تر می شود، بیشتر اصالت قومیتی خود را بروز می دهد. این وجه تمایز، تبدیل به برند آقای حجازی فر شده است و او با هوشمندی تمام، از این ویژگی در راستای اهداف هنری اش بهره می جوید. همین عدم فراموشی المان های فرهنگی و عدم قطع ارتباط با گذشتگان، باعث شده نقش ها و دیالوگ هایی بنویسد که من به عنوان یک ترک، مادر و پدر خود را، برادرم را، عموهایم را و دوست و آشناهای دیگرم را روی پرده ی سینما ببینم. داغ داغ چایی خوردن هایشان را، با جدیت لورل هاردی دیدنشان را، موزاییک کاری کف حیاطشان را. در لحظاتی پدربزرگانم را که در خاک اردبیل آرام گرفته اند به یاد بیاورم و عمیقاً دلتنگشان شوم.

آقای حجازی فر این تعلق خاطر به دیار و زبان مادری اش را با علاقه ی قلبی اش به مقوله ی جنگ ادغام کرده و تصمیم به نشان دادن رشادت های ترک زبانان لشکر۳۱عاشورا به فرماندهی شهید مهدی باکری، البته با تمرکز بر زندگی نامه ی خود شهید، گرفته است.

فیلمنامه ی اثر شامل چند پرده ی مختلف است که هرکدام بخشی از زندگی این شهید را به تصویر کشیده است. اصلی ترین نقطه ضعف فیلم هم اتفاقاً همین چند پرده ای بودن است که گاهی گسستگی روایی قابل ملاحظه ای ایجاد کرده که با توجه به اینکه این فیلم نسخه ی سینمایی یک مجموعه ی نمایشی است قابل اغماض است.

سکانسی از فیلم
صحنه ای از فیلم موقعیت مهدی

کارگردانی حجازی فر در موارد به جز بازی گرفتن، در دکوپاژ، قاب بندی و در مراحل دیگر اجرا شباهت های زیادی به ایستاده در غبار مهدویان دارد.

به شخصه بخش هایی از فیلم را که با ورود دوربین به زندگی خصوصی شهید، به سمت ملودرام کشیده می شد بسیار قوی تر و تأثیرگذار تر از بخش های جنگی فیلم می دانم و هربار که دوربین از فضای شهری جدا می شد و به فضای جنگی می رفت، برایم ناراحت کننده بود. به شدت میل داشتم دوربین روی اکت های فوق العاده حرفه ای ژیلا شاهی و عروس دیگر و خواهران شهید تمرکز کند.

عاشقانه ای که بین شهید و همسرش به تصویر کشیده شده بود از جنس همان عواطفی است که از مردان و زنان ترک انتظار می رود. به دور از کوچکترین سانتی مانتالیسم افراطی.

اما جنگ در روایت حجازی فر به عمد به حاشیه رانده شده است. حجازی فر به شدت از اینکه مانند سایر فیلم های جنگی، موفقیتش را در اجرای گسترده و پر خرج جلوه های ویژه و میدانی بجوید، دوری کرده و تا می توانسته جنگ را در پس معرفی کاراکترهایش به ویژه مهدی باکری نگه داشته است. این پرداخت مینی مالیستی به جنگ، یکی دیگر از وجوه تمایز موقعیت مهدی نسبت به فیلم های مشابه اش در این گونه است که آن را از جهاتی به سمت گونه ی زندگینامه ای هم کشانده.

همچنین بخوانید: نقد فیلم دسته دختران

همچنین بخوانید: نقد فیلم ملاقات خصوصی

هادی حجازی فر
هادی حجازی فر، کارگردان، نویسنده و بازیگر فیلم موقعیت مهدی

بخش دوم: موقعیت مهدی در جامعه ی امروزی ما کجاست؟

و اما مسأله ی جدی تری که باید درباره اش حرف زد همان است که خود فیلم هم مطرح می کند. جایگاه یا موقعیت مهدی باکری کجاست؟ جایگاه این قهرمانان، که آن گونه از زن و زندگی و خانواده دست کشیدند کجاست؟

من مخلص آقای حجازی فر هستم برای ساخت این فیلم. برای نشان دادن زندگی خصوصی یک فرمانده جنگی به دور از شعارزدگی. من می دانم نیت آقای حجازی فر از نمایش رئالیستی زندگی یک فرمانده جنگی همین بوده که بگوید امثال شهید باکری از دل همین مردم بوده اند. همین مردمی که کمرشان زیر بار سیاست گذاری ها و مدیریت های نادرست خم شده است. شریفند و صورتشان را با سیلی سرخ نگه می دارند، اما دلشان پر است از آنچه بعد از شهادت این شهدا شاهدش بوده اند. نوشته ام را با طرح دغدغه ی اصلی فیلم به پایان می رسان. آیا کسی که برادر و خواهر و فرزندانش به واسطه ی میز و پستی که دارد در خانه های چند میلیاردی به سر می برند، در حالی که مردم با اقتصاد بیمار دسته به گریبانند، می تواند با شهیدی که جسد برادرش را از زیر دست دشمن بیرون نمی کشد که عدالت زیر سوال نرود، نسبتی داشته باشد؟

مطالعه بیشتر : نقد فیلم شادروان

مطالعه بیشتر : نقد فیلم بدون قرار قبلی

تحلیل فیلم موقعیت مهدی
صحنه ای از فیلم

خلاصه داستان فیلم موقعیت مهدی از چه قرار است؟

فیلم موقعیت مهدی داستانی از شهید مهدی باکری روایت می کند، او از برادرش «حمید» می‌خواهد با وجود مشکلاتی که برایش پیش آمده به منطقه جنگی برگردد و در کنار او باشد. حمید می‌پذیرد و برای همراهی او به منطقه می رود…

عوامل و بازیگران این فیلم چه کسانی هستند؟

این فیلم توسط هادی حجازی فر کارگردانی شده و فیلمنامه آن توسط ابراهیم امینی و با همکاری کارگردان نوشته شده است. ابوالفضل صفری تهیه کننده اصلی این فیلم است اما به دلیل پذیرفتن نشدن وی توسط جشنواره فجر، حبیب الله والی نژاد را به‌عنوان تهیه‌کننده رسمی معرفی شده. هادی حجازی فر به همراه ژیلا شاهی، وحید حجازی فر، معصومه ربانی نیا و روح الله زمانی در این فیلم ایفای نقش کرده اند.

همچنین بخوانید: فیلم های جشنواره فجر 1400

4.7/5 - (3 امتیاز)

👆به این مقاله امتیاز دهید👆
—- و –—-
نظرات خود را در بخش نظرات با من در اشتراک بگذارید!

اشتراک در
اطلاع از
5 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

ممنون از تحلیل خوبتون. این فیلم در کل فیلم خوبی بود اما چیزی نیست که جامعه ی ما امروز نیاز داره. این تهیه کننده ها و کارگردانا که تعدادشون هم زیاده اگر هنر فیلم ساختن هم داشته باشن، هدفشون نه فرهنگ سازیه، نه بیان دیدگاه ها و نظرات شخصی خودشون. همه با بودجه های کلان حکومتی میان و فیلم دفاع مقدس میسازن و سود میبرن و جای خودشونو محکم می کنن. از اون ور هم هیچ حمایتی برای فیلمسازان واقعی نیست که بماند، کلی هم سرکوب میشن، کلی زیر سوال برده میشن.

سلام خانم لطیفی بنده یکی از طرفداران شما هستم اونم بخاطر نقدهای موشکافانه و بسیار دقیقتون. اما در مورد این فیلم بخصوص باید عرض کنم خدمتتون با احترام به دیدگاه و نقد شما در مورد این فیلم، اما معتقدم مقدار زیادی و بیشتر بخاطر بحث همزبانی و همون بحث آذربایجانی بودنتون با آقای حجازی فر رتبه فیلم رو بردین بالا و البته ناگفته نمونه بیشتر از اینکه فیلمو نقد کنید به شخصیت پردازی خود آقای حجازی فر (بیش از حد) و قومیت ایشون پرداختین.

سلام مجدد و ممنون از لطف شما. عرض کردم بنده یکی از طرفداران شما هستم و امیدوارم همچنان این نقدهاتون ادامه دار باشه.

5
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا دیدگاهی بنویسیدx