نقد سریال جیران

نقد سریال جیران

چکیده :

نقد سریال جیران در سایت وصاله لطیفی : در پایان آنچه درباره ی سریال واضح است، عدم برآورده شدن انتظارات مخاطبانی است که یک سال تمام، به اعتبار نام حسن فتحی، چشم به راه پخش جیران و تولد شهرزادی دیگر بودند.

سریال جیران به کارگردانی حسن فتحی و نویسندگی مشترک احسان جوانمرد و حسن فتحی و تهیه کنندگی اسماعیل عفیفه ، بعد از حواشی بسیار بالاخره وارد پلتفرم های شبکه ی نمایش خانگی شد. نام حسن فتحی به تنهایی برای جلب توجه هر مخاطبی کافی است و طبیعتاً انتظارات مخاطب به همان اندازه بالا خواهد رفت. پریناز ایزدیار، مریلا زارعی، رعنا آزادی ور، بهرام رادان، ستاره پسیانی، امیر آقایی، مهدی پاکدل، امیرجعفری، رویا تیموریان، هومن برق نورد، غزل شاکری، و… از بازیگران اسریال جیران هستند.

سریال جیران نقد و بررسی
نقد سریال جیران ، جدیدترین ساخته حسن فتحی

نقد و بررسی سریال جیران قسمت 1 تا 5

اما در حالی پنج قسمت از سریال جیران پخش شده که هنوز در آن هیچ اتفاق غافلگیر کننده‌ای که توان جذب مخاطب را داشته باشد نیفتاده است.

قطعاً نمی توان تأثیر منفی انتخاب سوژه‌ی نخ نمای حرمسرای ناصرالدین شاه را به عنوان سوژه‌ی مرکزی داستان، در کاهش جذابیت درام بی تأثیر دانست. چرا که گوش مخاطب ایرانی از شنیدن داستان های قجری پر است و در مقابل تشنه ی شنیدن قصه هایی از تاریخی جز تاریخ قاجار.

قصه هایی که گویی تقدیر بر آن شده که پنهان بمانند و به گوش کسی نرسند. قصه هایی از پادشاهانی که زمانی آوازه ی نامشان پهنه ی گیتی را درمی نوردیده. فرماندهانی که شنیدن نامشان لرزه بر اندام دشمنان این مرز و بوم می انداخته. و این در حالی است که سیاست های بخصوصی مبنی بر این است که چندین و چند سریال در باب حرمسرای همایونی لبریز از زن عقدی و صیغه ای شاهی که بی شک مبتلا به نوعی بیماری جنسی بوده ساخته و به جنبه های مختلف آن پرداخته شود.

پریناز ایزدیار
پریناز ایزدیار در سریال جیران

حالا هر بار به لطایف الحیلی باب صحبت درباره‌ی حرمسرای این مرد بیمار گشوده می شود و این بار هم به بهانه‌ ی عشق آتشینش به دختری روستایی! و لابد قرار است این عشق آتشین ختم به یک کاتارسیس تلخ و شیرین شود و اشک از چشمان ما جاری کند.

اشک از چشمان ما آنجایی جاری می شود که کارگردان کاربلدی چون حسن فتحی یا نمی خواهد یا اجازه ندارد بجای پرداختن به یک شخصیت بیمارگونه، به مردان بزرگ تاریخ این سرزمین بپردازد. که مبادا عزت نفس پایمال شده ی ملت ایران در لابه لای کتاب های تاریخ نظام آموزش و پرورش احیا شود و بدانند که « بی کفایتی شاهان » و « دخالت های بیگانگان »، تمام تاریخ این سرزمین که نه، سر سوزنی از تاریخ ایران هم نیست.

همچنین بخوانید : نقد و بررسی سریال یاغی

تحلیل سریال جیران
بازیگران نقش های اصلی سریال در یک قاب

سخن تازه ای برای گفتن نیست!

با تمام این اوصاف پنج قسمت از سریال « جیران » در حالی پخش شده هیچ سخن تازه ای برای گفتن نداشته و هیچ مخاطب جدی ای نمی تواند کوچکترین دلیلی برای تماشای ادامه ی آن پیدا کند. چرا که دیگر کیست که نداند ناصرالدین شاه در باغی قدم می زده که عاشق دختری شده.

خود سریال ساز نیز بر این مسأله واقف بوده و سعی کرده با انتخاب بازیگرانی مخاطب پسند چون پریناز ایزدیار، رعنا آزادی ور، مریلا زارعی ، بهرام رادان، ستاره پسیانی، امیر آقایی و غیره ضعف های سناریو را رفع و رجوع کند.

اما فضاسازی نامناسب و باور ناپذیر سریال آنقدر در ذوق مخاطب می زند که حضور هیچ کدام از این بازیگران گرهی از کار باز نمی کند. فضاسازی نامناسبی که حاصل مواردی چون گریم یا بهتر بگوییم میکاپ امروزی بازیگران ، از بین رفتن راکورد دیالوگ گویی که گاهی امروزی و گاهی درباری ست، طراحی لباس ناشیانه و به دور از واقعیت هم در لوکیشن روستایی و هم در دربار، است، ایجاد ارتباط حسی با اثر را غیرممکن ساخته است.

مطالعه بیشتر: نقد سریال خاتون

نقد فیلم جیران با بازی بهرام رادان
بهرام رادان و مهدی پاکدل

حین تماشای سریال بارها و بارها افسوس خوردم بابت افت کیفی کار سریال سازی که آثاری چون شب دهم و شهرزاد را در کارنامه اش داشته است.انتخاب بازیگر نقش ناصرالدین شاه و پریناز ایزدیار را می توان اولین نقص سریال دانست. ناصرالدین شاهی که بهرام رادان بازی می کند یک جوان عاشق پیشه ی شاعر مسلک، هنردوست و هنرمند و جوانمرد است که هیچ سنخیتی با آن شاه امیرکبیر کش لاابالی ندارد. گویی یک شخصیت خیالی بدون در نظر گرفتن واقعیات تاریخی ساخته و پرداخته شده تا تنها در خدمت این داستان عاشقانه باشد و بس.

انتخاب پریناز ایزدیار برای این نقش که بیشتر مناسب بازیگری کم سن و سال تر و ظریف تر بود نیز دومین نقص انتخاب کست است. نه بازی ، نه دیالوگ ها، نه شخصیت پردازی، هیچ کدام ذهن مارا به سمت یک دختر روستایی در زمان سلطنت قاجار نمی برد.

همچنین بخوانید: نقد سریال قبله عالم

بهرام رادان
بهرام رادان در نقش ناصرالدین شاه

از دعواهای زنان عقدی شاه و مادرشوهرشان، که حتی تاریخ مصرفشان در سریال های دست چندم ترکیه ای به سر آمده هم دیگر بهتر است چیزی نگوییم و نشنویم.

روابط خواجه های دربار شاه که گویا قرار است به عنوان یک پیرنگ فرعی مخاطب را همراه کند، تا کنون ایده ی خاصی را پیش نگرفته و هر از چند گاهی خودی نشان می دهد و دوباره پنهان می شود.

سرهم بندی اتفاقاتی که در سناریو رخ می دهند، گاهی به صورت آزاردهنده ای مصنوعی و ناشیانه از آب درآمده. مانند مرگ برنامه ریزی شده ی مادربزرگ سیاوش، یا نامه ای که پدر جیران با منطقی کودکانه برایش می نویسد و در آن از سیاوش نام می برد. اینکه چطور تمام اهالی آن روستا باسوادند و نامه نگاری رسم و آیینشان بماند، ولی کدام پدر ساده لوحی نام معشوقه ی سابق دخترش را در نامه ای می نویسد و نامه را روانه ی دربار دامادش میکند؟ شاید تنها پدری که به عمد قصد جان دخترش را کرده. واقعاً راه منطقی تری، برای افشای راز سیاوش و جیران در نزد شاه وجود نداشت؟!

ستاره پسیانی
ستاره پسیانی – نقد و بررسی سریال جیران

در پایان آنچه درباره ی سریال واضح است، عدم برآورده شدن انتظارات مخاطبانی است که یک سال تمام، به اعتبار نام حسن فتحی، چشم به راه پخش جیران و تولد شهرزادی دیگر بودند.

خلاصه داستان سریال جیران از چه قرار است؟

سریال جیران داستانی عاشقانه و تاریخی دارد که 6 سال از زندگی ناصرالدین شاه قاجار را روایت میکند. این ماجرا که در دوران پس از فوت «امیرکبیر» و صدارت «میرزا آقاخان نوری» شروع می‌شود؛ داستان آشنایی و عشق شاه با دختر روستایی به نام «خدیجه خانم تجریشی» که به سبب چشمان درشتش، شاه نام «جیران» را بر او نهاده است.

ساعت و تاریخ پخش سریال جیران چه زمانی است؟

سریال جیران از 11 بهمن ماه سال 1400 پس از پشت سر گذاشتن حواشی و مشکلاتی که موجب تاخیر در پخش سریال شده بود، هر هفته جمعه ها از پلتفرم فیلیمو منتشر می شود.

4.3/5 - (23 امتیاز)

👆به این مقاله امتیاز دهید👆
—- و –—-
نظرات خود را در بخش نظرات با من در اشتراک بگذارید!

اشتراک در
اطلاع از
32 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

واقعا افتضاح هست نقش سیاوش فقط به خاطر گل روی پسر کارگردان ساخته شده و به شدت رو اعصابه بازیگرای نقش اصلی بهرام رادان و جیران هم کاملا با رانت و سفارش اومدن و خیلی بد بازی میکنن بدتر از همه حمایت عجیب از زندیه هست که در جنایت کمتر از قاجار نبودن واقعا وقتی آدم این سریال رو با پهلوانان نمیمیرند مقایسه میکنه ناامید میشه

نقاط ضعف این فیلم کم نداره ولی تو این شرایط بدک نبود و خوب تونست یاداوری کنه هرزگی شاهان احمق قاجار و بلایی که سر این اب و خاک اوردن

همه نکات رو کاملا درست و بجا ذکر کردید..
انتخاب بهرام رادان برای نقش شاه اشتباه محض بود، همینطور مهدی پاکدل! این سریال یک کپی بسیااار ضعیف و درجه nام از سریال حریم سلطانه!
سکانس رقصیدن خواجه ها، بازی جَوگیرانه سیاوش، آرایش غلیییییظ زنان، نحوه بیان کلمات به شکل امروزی، کند پیش رفتن سریال و بسیاااری از نکات دیگر، همه و همه دلایل ارتباط برقرارنکردن مخاطب با این سریال میباشد، انتظار ما از آقای فتحی این نبود، به نظرم میتونستن بجای سریال،یک فیلم سینمایی ۹۰ دقیقه ای مفید و قشنگ بسازن، حیف اون همه بودجه!!!

ب نظر من سیاست صداوسیما الان اینکه هرچی پادشاه بی لیاقت ایران داشته و فیلم کنیم تا قدر عافیت بدونیم🙃

در مورد این سریال خانگی خیلی حاشیه سازی شد و نویسنده نمایش دفاعیات ضعیفی در مورد انتقاد و نقد مردم داشت و کسانی را که انتقاد کردن کوتاه فکر معرفی کرد ولی وای به نمایشنامه ای که اگر اون صحنه بی‌حال شدن جیران را نداشته باشه دیگه نمایشنامه پر بیننده ای نیست و کلاهش پس معرکه هست و از روشنفکری بدور افتاده و میگه من مجوز این صحنه را گرفتم ولی نگفت چطوری گرفته بله به ساختمان مترپل مجوز ۷ طبقه ندادن ولی باید دید چطوری گرفته مشخصه چطوری گرفته از بند زیر میزی استفاده کرده این نویسنده هم با سازندگان ساختمان مترپل فرقی نداره اگر سازنده بود ساختمانی که می ساخت سرنوشت بهتر از متروپل نداشت لابد فردا پس فردا تو نمایشنامش صحنه وارد شدن شوهر به توالت برای صحبت کردن با همسرش که سر توالت فرنگی نشسته را وارد میکنه و میگه این یه مسئله خیلی طبیعیه و کسی نباید انتقاد کنه وگرنه میره تو گروه ادمای کوتاه فکر و بعد از مدتی خانمها میتونن لباس های زیر را از اقایان بخرن و موقع خرید هم همانجا جلوی فروشنده مرد اندازشو امتحان کنن و نظر فروشنده را هم بپرسن چون یه چیز خیلی طبیعیه و خانما نباید خجالت بکشن اگر خجالت بکشن انوقت دیگه جزو روشنفکرا نیستن ……..من همچین ادمهایی را که جامعه را ریز ریز به سمت ابتضال میبرن و اسمشو میذارن روشنفکری محکوم به حبس ابد میکنم

وای داریم به کجا میریم🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ واقعا مایه تاسفه

ممنون از نقد منصفانه و دقیقتون
تاریخ را فاتحان مینویسند

در مورد ناصرالدین شاه اگر مطالعه ای نداشته اید لطفا حرفی نزنید یا عنوان کنید که نظر شخصیتونه..بیمار جنسی دیگر چیست؟ ناصرالدین شاه از مقتدرترین پادشاهان این سرزمینه که مردمش 50 سال در صلح و صفا زندگی کردند

درود بر شما به خاطر این نقد. اگر تاریخ دوره خسرو پرویز را بخوانید درمی یابید که ساخت یک مجموعه از این شاه ایرانی اگر شایسته و درخور انجام شود، می تواند بسیار درخشان از آب درآید. همه چیز برای خلق یک اثر دراماتیک و حماسی موجود است: 1) دوران کودکی و مشق سلطنت در یمن 2) شورش بهرام چوبین 3) جنگ قدرت با خویشان (مانند ویستهم) 4) رومانس با شیرین 5) یاری خواستن از روم برای بازپس گیری تاج و گرفتن مریم رومی 6) علاقمندی به هنر، هوس رانی ها و تجمل گرایی افراطی 7) جنگ های با ترکان 8) جنگ های طولانی با هراکلیوس 8) رساندن ایران به اوج قدرت چیزی در حد داریوش 9) معضلات ناشی از این جنگ ها و ضعیف شدن تدریجی ایران 10) کودتای پسر علیه وی 11) محاکمه، زندان و خواری و مرگ.
(حداقل 11 سیزن)
یک اثر دراماتیک تاریخی حماسی دیگر چه می خواهد جز همت و عرضه و البته دغدغه فیلمسازان؟ و البته حمایت یک نظ

مطلب بسیار خوبی بود از نویسنده محترم متشکرم ، تمامی موارد منفی رو نویسنده و دوستان در بخش نظرات اشاره کردن ، یک نکته که منو خیلی آزار میده و فکر میکنم ازش غافل شدیم این هست که بنظر میاد جناب فتحی بستر مجموعه رو برای هرچه بیشتر فرو بردنِ فرزند محترمشون در چشم مخاطب مناسب دیدن ، و فقط مخاطب داره هزینه معروف شدنِ به زورِ ایشون رو میپردازه ، نحوه نقش آفرینی ایشون هم که نیاز به توضیح نداره

تا قسمت سوم را ندیدم و بعد سریالو رها کردم متاسفانه انقدر درک تاریخی دارم که بدون ناصرالدین شاهی که به زور دارن تطهیرش میکنن کیه؟؟؟
امیدوارم سیاست فرهنگی این کشور درجهت درستی حرکت کنه.(به قول قدیمی ها زبان در دهان پاسبانی تر است)

من قسمت اول رو دیدم و منصرف به ادامه این سریال شدم به نظر من بیشماره ضعف در این سریال هست اعم از دیالوگهای ضعیف و در پاره ای مراتب احساسی و شعاری و انتخاب لباس و ادوات صحنه همه نو و آکبند از قلیون پدر که اولین باره آتیش درونش قرار گرفته و تا کوزه و پارچ و ظرف ماست و همه اولین باره استفاده میشوند نکته بعدی رابطه آزاد و امروزی دختر و پسر در اون دوره که زنان حق بیرون رفتن از خونه رو نداشتند بعدم با چادر و چاقچور و روبند تنها و اما مهمترین ضعف این سریال انتخاب بازیگران و عدم باور پذیری شخصیتهاست مهد اولیا حتی گریمی ساده هم نداره برای پیرتر شدن نسبت به پسر خود ، قتل امیر کبیر در سال 1230 روی داده که ناصرالدین شاه 20 ساله و مادرش مهد اولیا 47 ساله بوده خود قضاوت کنید فقط میتونم بگم روحت شاد استاد علی حاتمی بعد از شما سینمای تاریخی ما هم به نوعی مرد

انتخاب بهرام رادان در نقش ناصرالدین شاه اولین اشتباه. حرکات بد دوربین. صحنه پردازی فوق العاده ضعیف روستایی. دیالوگ های ضعیف. نشون دادن اتفاقات به دور از واقعیت اون زمان. مثلا آزادی های جیران در رفت و آمد و ارتباط با معشوقه اش، اون هم در زمان قاجار که دختر و پسر در محدودیت شدید بودن. کارگردان بعد از موفقیت سریال حریم سلطان دلش خواسته سریالی با اون محتوا بسازه ولی واقعا کپی بی ارزش و ضعیفی از آب در اومده

سلام. در کل موافق نظرات منتقد هستم. اما ای کاش بعد تاریخی قضیه رو بیشتر بررسی کنید. اینکه ناصرالدین شاهی که مسبب و پایه ریز تجزیه ایران و جدایی اینهمه مناطق، به نوعی قاتل یکی از بزرگترین و درخشان ترین چهره های ایرانی در مقام صدراعظم خودش بوده و کشور رو در برابر روس و انگلیس بی یارو یاور رها کرده، مستبد و در بزنگاه ها بی تدبیربوده، امروزچرا باید تطهیر بشه. برای نسلی که امروز به قدر کافی بی اطلاعی تاریخی دارن و در شبکه های اجتماعی به ناصرالدین شاه می گویند مرد واقعی، عملا آقای فتحی جز تحریف تاریخ و نابودی بیشتر ایران چه لطفی کردن؟ بعد هنری قضیه که تا چه حد سخیف و ضعیفه بماند.واقعا انقدر مهم بود که این فرد برای بار چندهم چطورعاشق شد؟ چه سطح دغدغمندی ای دارند کارگردان و فیلمنامه نویسان این مجموعه!!!!!!!!!!!!

آخرین ویرایش 1 سال قبل توسط سارا

سلام
چه نقد خوبی، کاملا بی‌طرف و بدون هیچ موضعی… والا تا همین الان که ۱۱ قسمت گذشته هیچ اتفاق چندان هیجان‌انگیز و پرتنشی در داستان دیده نشده، جز سکانس دعوای مهد علیا و ملک‌زاده، و این‌که اگر قرار باشه گریم و چهره‌پردازی دست و پای فیلمساز رو ببنده که فاتحه…(ارجاع می‌دم به دو سریال زیبای سلطان صاحب‌قران‌ و امیرکبیر که به طرز فوق‌العاده‌ای عالی گریم شدن)
و اینکه چقدر جای آثاری درباره‌ی کوروش کبیر، یعقوب لیث صفار، فردوسی، شاه اسماعیل صفوی و نادر شاه خالیه، بجاش تا دلتون بخواد از این مردکه‌ی کلاه‌مخملی بی‌کفایت کار ساختن چون زرق و برقش بیشتره…

تشکر از نقد خوبتون، مواردی که در نقد ذکر شده کاملا درسته و سریال از بسیاری جهات یک افتضاح به تمام معناست، اما به نظرم از همه بدتر کار گریمه که باعث شده فضای داستان به شدت غیر قابل باور باشه، بخصوص گریم یا بهتره بگیم میکاپ خدیجه تجریشی که به هیچ عنوان به دختری روستایی از دهات یک منطقه سردسیر شباهت نداره، به نظر میرسه فیلمها و سریالها در نمایش و جلوه گری زنان بازیگر به شکل های زننده مسابقه گذاشتند و ابدا توجهی به فضای قصه ها ندارند.

از فیلمای کره ای بی مزه ترهم فیلم ساخته شده
این همه فیلم نگاه میکنی اخرش یه افساانه بیمزه اس .
بعد توی روایت ها اومده که هرکی فیلم کره ای ببینه خنگ میشه😃مخصوصا افسانه ای

فیلم کره ای ببینید خیلی بهتره

همه چیز این سریال تو ذوق میزنه. از آرایش ها و مژه مصنوعی ها گرفته تا دیالوگ های امروزی. درسته اگر بازیگران شبیه زنان قاجار بودند مخاطب تمایلی به دیدن نداشت اما نباید دیگه شورش در میاوردند. می‌توانستند با گریم کار کنند نه آرایش در حد عروس.
انتخاب بعضی بازیگران علی الخصوص ناصر الدین شاه هم اصلا خوب نبوده.

نقد و بررسی سریال جیران بسیار عالی بود. خسته نباشید و ممنون از مطالب خوب سایت شما

به نظرم نقد خیلی خوبی بود انگار کارگردانا اجازه ندارن از پادشاهان با کفایت و با سیاست سریال درست کنن

32
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا دیدگاهی بنویسیدx