نقد فیلم مرد بازنده

نقد فیلم مرد بازنده

چکیده :

«مرد بازنده» تحت تأثیر نام فیلمساز، یکی از حساس ترین فیلم های جشنواره ی چهلم است. شاید اولین نکته ی قابل بررسی فیلم، بازی و گریم جواد عزتی باشد. بازی ای که گاهی اوراکت می شود و گریمی که اگزجره به نظر می رسد. البته نیت فیلمساز از این درشت نمایی واضح است. احمد مردی است که تمام باورهایش زیر سوال رفته. کاش مهدویان اینقدر علاقه به حضور در هر دوره ی جشنواره نداشت و این فیلم را در فرصت مناسب تری تولید می کرد. در آن صورت قطعاً با اثر بسیار پخته تری که می توانست از بهترین ساخته هایش باشد روبه رو می شدیم.

محمدحسین مهدویان برای هفتمین بار متوالی و این بار با فیلم مرد بازنده در چهلمین جشنواره ی فجر حضور یافته.

نام مهدویان در سال‌های گذشته با ساختن آثاری چون شیشلیک و زخم کاری که تم سیاسی اعتراضی ملتهبی دارند تبدیل به یکی از نام‌های شک برانگیز سینما شده است. عده ای این تغییر موضع او را برائت جستن به موضع قبلی (حالا به هر دلیلی) و عده ای آن را نقابی بر سوگیری های واقعی اش می دادند. عده ای نیز او را میانه رویی بر می شمرند که قصد دارد هم خدا را راضی نگه دارد و هم بنده ی خدا را.

نقد و بررسی فیلم مرد بازنده
تحلیل و نقد فیلم مرد بازنده، ساخته ی محمدحسین مهدویان

من حالت اول را بیشتر از بقیه محتمل می دانم فقط سوالم این است که چرا هیچ کس جز مهدویان جرأت نزدیک شدن به سوژه های این چنینی را ندارد؟ مهدویان چگونه می تواند به راحتی مجوز ساخت این سوژه ها را بگیرد و از هر خط قرمزی عبور کند اما سایرین در عادی ترین فیلمنامه ها نیز درگیر ممیزی های سخت گیرانه و سانسور هستند؟

متأسفانه تا این ابهامات برطرف نشود، صحبت کردن درباره ی فیلم های این کارگردان اساساً کار آسانی نخواهد بود. اما بنده سعی می کنم تا جایی که امکان دارد نگاهی اختصاصی به خود فیلم داشته باشم.

مرد بازنده با بازی جواد عزتی، رعنا آزادی ور، آناهیتا درگاهی، بابک کریمی، امیر دژاکام و… همانطور که اشاره شد روایت گر موضوع ملتهب فساد مالی و اخلاقی در دستگاه های دولتی و نظامی است. «احمد خسروی» کارآگاه زبده‌ و پا به سن گذاشته ی نیروی انتظامی است که مسوول پرونده ی قتلی بسیار مشکوک می شود. مقتول و دوستانش که یکی از آنها پسر وزیر است، تشکیلاتی را اداره می کنند. به مرور و با پیشرفت پرونده ابعاد سیاه فعالیت های این تشکیلات برای احمد نمایان تر می شود.

همچنین بخوانید : نقد فیلم خائن کشی

مطالعه بیشتر : نقد سریال زخم کاری

جواد عزتی
جواد عزتی در نقش احمد خسروی در فیلم مرد بازنده

کهن الگوی تقابل پدر و پسر؛ برگ برنده ی مرد بازنده

اما در کنار این پیرنگ اصلی یه پیرنگ فرعی مهم هم در حال روایت است. احمد رابطه ی خانوادگی خوبی ندارد و دچار تنش های زیادی با دو فرزندش به خصوص پسرش است. پسر احمد خط فکری بسیار متفاوتی با احمد دارد. احمد فردی به شدت قانون مدار و پایبند به اصول اخلاقی و مذهبی است. پسرش یک هنرمند عکاس است که از نظرگاه احمد پسر ول انگاری به حساب می آید. پسر احمد با دختری زندگی می کند که اصلاً مورد پسند پدرش نیست. دختر احمد نیز با وجود داشتن رفتاری مهربان تر با پدر، درواقع به اندازه ی برادرش از بی مهری ها و سردی های پدرش آسیب دیده و ناراحت است. از همان ابتدای فیلم مشخص می شود مقتول یک زد و بندهایی با بزرگان سیاسی دارد. اما مشکل از جایی شروع می‌شود که مسوولیت پرونده به دلیل کنجکاوی های زیاد احمد از او گرفته می شود و به زیردست او واگذار می شود.

همین شک احمد را بیشتر می کند و او برای ادامه ی پرونده دور از چشم بالادستی ها اقدام می کند. احمد از ابتدای فیلم درگیر یک دندان درد مزمن است. از طرفی او مبتلا به اختلال ترس از فضاهای بسته یا کلاستروفوبیا هم هست. این دو ویژگی نمادین، کارکرد خوبی در راستای انتقال پیرنگ اصلی فیلم دارند. درواقع این ویژگی شخصیتی که برای احمد طراحی شده بُعد زیادی به کاراکتر احمد و حتی فیلمنامه ی اثر بخشیده است.

شخصیت پردازی احمد خسروی قابل اعتناست.

شاید اولین نکته ی قابل بررسی فیلم، بازی و گریم جواد عزتی باشد. بازی ای که گاهی اوراکت می شود و گریمی که اگزجره به نظر می رسد. البته نیت فیلمساز از این درشت نمایی واضح است. احمد مردی است که تمام باورهایش زیر سوال رفته. مردی است که از خانه و خانواده برای ارزش هایش مایه گذاشته و حالا سیستمی که تمام عمر سنگش را به سینه زده او را پس زده است. این ظاهر داغان و قدم هایی که پشت سرش کشیده می شود نمادهای بیرونی احوالات درون احمد است که ناشی از شخصیت پردازی چندبعدی احمد است.

مطالعه بیشتر : نقد فیلم بدون قرار قبلی

همچنین بخوانید : نقد فیلم ملاقات خصوصی

رعنا آزادی ور
رعنا آزادی ور در دومین همکاری اش با محمدحسین مهدویان

اما شتاب زدگی در بازی گرفتن از بازیگران در مواردی ملموس تر هم می شود. مانند بازی رعنا آزادی ور که مشخصاً برای اجرای نقش تلاش می کند. تلاشی که حاصل از ته نشین نشدن نقش در ناخودآگاه بازیگر است. در این میان می توان بازی به اندازه ی آناهیتا درگاهی را پسندید.

فضاسازی کلی فیلم توسط هوای بارانی، پالت رنگی سرد و سنگین و لحن مرموز فیلم دقیقاً همانی است که باید باشد. فیلم المان های یک نئونوآر پلیسی را به درستی رعایت کرده اما واجد نقاط ضعفی در زمینه ی کارگردانی است. برای مثال فیلمساز اصلاً نتوانسته از پس صحنه های اکشن فیلم بربیاید. به خصوص در صحنه ی تعقیب و گریز با ماشین احمد که دوربین تماماً داخل ماشین احمد است و مخاطب صرفاً یک سری تکان های سرگیجه آور را تماشا می کند. یا در صحنه ی بستن متهم به ریل قطار هم همینطور. این صحنه ی اخیر اگر با حوصله تر و با ریزه کاری بیشتر ساخته می شد، می توانست اثرگذاری بسیار بیشتری داشته باشد. می توانست به صحنه ی طغیان یک مرد خسته که تمام عقایدش جلوی چشمانش پرپر شده و به معنای واقعی زندگی را باخته تبدیل شود. در صورتی که ما تنها ماکتی از این اتفاق را می بینیم.

کلاستروفوبیای احمد با وجود کارکرد دراماتیک و ارتباط فرامتنی صحیح با تم فیلمنامه، پرداخت چندان به جایی نداشته و می توانست بهتر از این هم باشد.

همچنین خوانید : نقد فیلم دسته دختران

همچنین بخوانید : نقد فیلم شادروان

یک شات از فیلم
صحنه ای از فیلم مردبازنده

در واقع آنچه کمی به کار مهدویان لطمه زده و فضاسازی خوبش را با اختلال مواجه کرده چکش کاری کم صحنه هاست. کاش او اینقدر علاقه به حضور در هر دوره ی جشنواره نداشت و این فیلم را در فرصت مناسب تری تولید می کرد. در آن صورت قطعاً با اثر بسیار پخته تری که می توانست از بهترین ساخته هایش باشد روبه رو می شدیم.

می گویم از بهترین ساخته هایش چون لحن فیلم را بسیار دوست داشتنی دیدم. لحنی بسیار جدی و سرد، متناسب با فضای فیلمنامه و تلخی و گزندگی روایت، که مخاطب را به یاد فضای سنگین فیلم های کارآگاهی اروپایی می اندازد.
مرد بازنده را می توان در ادامه ی سریال زخم کاری دانست. تشابه تیم بازیگری و تم داستان از مواردی است که باعث می شود این دو کار مهدویان بسیار به هم نزدیک باشند گرچه مهدویان در «مرد بازنده» در زمینه ی فضاسازی قدرتمندتر عمل کرده اما در زمینه ی بازی گرفتن از بازیگران قطعاً خیر. البته ناگفته نماند که احمد، نسخه ی کنترل شده تر، سنگین تر و منطقی تر موسی در لاتاری است.

فیلم قرار نیست به مذاق خیلی ها خوش بیاید. به هر حال ساختار فیلم برپایه ی قیام فرد علیه سیستم بنا شده. گرچه همیشه ابهام درباره ی خود مهدویان وجود دارد، اما آنچه حال من را بعد از تماشای فیلم خوب کرد، این بود که این گونه فیلمسازی دوباره جرأت انتقادهای صریح تر را به فیلمسازان ما می دهد البته اگر آنها نیز موفق به گرفتن جواز ساخت شوند.

مطالعه بیشتر : نقد فیلم موقعیت مهدی

محمد حسین مهدویان
محمدحسین مهدویان، کارگردان

در ادامه نقد فیلم مرد بازنده، خطر اسپویل وجود دارد:

فیلم یک غافلگیری خوب دارد و آن هم اعتراف ناگهانی مجرم است و بعد از آن، تصمیمی که احمد می گیرد. احمدی که حالا دیگر به جای ایدئولوژی شکست خورده اش پسرش را در آغوش می کشد. ایدئولوژی ای که چون دندانی لق کنده و دور انداخته شده است. او دیگر از فضای بسته نمی ترسد. از جدا افتادن از سیستم نمی ترسد و همین باعث می شود در پلان نهایی تنها واکنشش به بیرون انداخته شدن از مرکب قدرت، تلخندی باشد به هر آنچه که تا کنون جدی اش می گرفت و حالا دیگر از نظرش مضحکه ای بیش نیست.

قاب زیبای پلان نهایی در آن چهار خانه ی سرخ نقاشی شده در خیابان، من را یاد خود مهدویان می اندازد. فیلمسازی که از جبهه ای مشخص وارد سینما شد، در میانه راه تغییر مسیر داد و حالا در جبهه ی مقابل ایستاده. اما شاید مخاطب آن پسری نباشد که احمد را در آغوش گرفت، حتی اگر دندان لقش را هم بکشد و دور بیندازد. سینما حافظه ی خوبی دارد.

همچنین بخوانید : فیلم های جشنواره فجر 1400

خلاصه داستان مرد بازنده از چه قرار است؟

مرد بازنده روایت گر موضوع ملتهب فساد مالی و اخلاقی در دستگاه های دولتی و نظامی است. «احمد خسروی» کارآگاه زبده‌ و پا به سن گذاشته ی نیروی انتظامی است که مسوول پرونده ی قتلی بسیار مشکوک می شود. مقتول و دوستانش که یکی از آنها پسر وزیر است، تشکیلاتی را اداره می کنند. به مرور و با پیشرفت پرونده ابعاد سیاه فعالیت های این تشکیلات برای احمد نمایان تر می شود.

عوامل و بازیگران این فیلم چه کسانی هستند؟

محمدحسین مهدویان کارگردان، ابراهیم امینی و حسین حسنی با همکاری کارگردان اثر نویسندگان فیلمنامه؛ و امیر بنان و کامران حجازی تهیه کنندگان مرد بازنده هستند. جواد عزتی، رعنا آزادی ور، آناهیتا درگاهی، بابک کریمی، امیر دژاکام، مهدی زمین پرداز، مجید نوروزی، امیر حسین هاشمی و شبنم قربانی گروه بازیگران این فیلم را تشکیل می دهند. موسیقی این فیلم نیز ساخته حبیب خزایی فر می باشد.

4/5 - (3 امتیاز)

👆به این مقاله امتیاز دهید👆
—- و –—-
نظرات خود را در بخش نظرات با من در اشتراک بگذارید!

اشتراک در
اطلاع از
12 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

با درود.
خانم وصاله لطیفی.
درمورد فیلم مرد بازنده یک دیالوگ چند خطی بین «الف و ب» رخ داده است که دلم می خواهد آنرا بخوانید و بلحاظ حسی و منطقی نقد و نظر صریحتان را در این باره مکتوب کنید.اگر حس و حال و فرصت خواندن و اظهار نظر دارید،اعلام بفرمائید.
با سپاس فراوان‌.لطیف حسین زاده

فیلم بسیار خوبی بود و دوست داشتم این فیلم را در سینما ببینم. ممنون از نوشته ی خوب شما

سلام خانم لطیفی گرامی
منتظر بودم فیلم اکران آنلاین بشود و امروز توانستم فیلم را ببینم البته نه یک بار بلکه دوبار. یک بار از سر سرگرمی و دومین بار با نگاه انتقادی. این روزها یکی از نقدهای اساسی که به اکثر فبلم ها وارد است و شما هم بدرستی به آن اشاره فرمودید شتابزدگی و عجله در ساختن فیلم هستش. ای کاش اصلا جشنواره ای نبود! در آن صورت خیلی از فیلم های که به قصد جشنواره فقط ساخته می شوند، با طمأنینه و حوصله ساخته می شدند و یا اصلا بهتر که ساخته نمی شدند! شخصیت مهدویان برای من هنوز در پرده ابهام هست که کدام سو می رود؟! البته خودش که معتقد هست راه دیگری را انتخاب کرده است!
و چه بجا و درست به شخصیت احمد و نمادین و کهن الگوی ها یا همان اسطوره تقابل پدر و پسر اشاره کرده اید.
در فرهنگ غرب «پدر کُشی» و در فرهنگ شرقی «پسر کُشی» مثل کشتن سهراب بدست رستم قرن ها بود نه تنها ادبیات بلکه در فرهنگ و هنر و حتی جامعه رسوخ کرده بود. ولی دیگر این فرهنگ منسوخ شده است.
خیلی خوب به فضا سازی فیلم هم اشاره فرمودید.
با آرزوی موفقیت و قلم سبزتان مانا باشد.

به نظر من ، جدای از فیلنامه کارگردانی فیلم، نقطه قوت این فیلم بازی درخشان جواد عزتی در ژانر جنایی پلیسی است که به خوبی توانسته در این نقش موفق و پر فروغ ظاهر شود

هرچند میگن مرد بازنده دنباله ی سریال زخم کاری بود ( و من این سریال رو اصلا ندیدم و تازه میخوام شروع کنم ببینم) بازم برام قابل درک نیست که چرا همون بازیگرایی که تو اون سریال بوده رو به کار گرفته.

بنظرم از جمله فیلمهاییست که کارگردان به قسمت 2 آن فکر کرده است
البته این داستانها(و نه ژانر) در کشور ما جوان است و شاید جنبه سوپاپ تخلیه فشارهای اجتماعی را نیز داشته باشد.
کشیده شدن خط بر تقدس گرایی برخی مشاغل در اجتماع که با حوزه امنیت سر و کاردارند دیگر در اکثر کشورهای جهان موضوعی جدید نیست و هر کس که با این فیلمها آشناست این را میداند که بیان این چنین موضوعی قابل تعمیم به تمامی آن صنف از اجتماع هم نیست و البته خود ارگانهای امنیتی و اقتصادی هم دایه این قداست را ندارند
در کنار آن کاملا قابل در ک است که قدرت و ثروت میتواند در لایه های مختلف اجتماع و یا ارکان فساد انگیز باشد.
بیان این موضوعات چون در سینمای ما(با این میزان عریانی) جدید است برای مردم جذبه دارد والا این داستانها و حتی پیچیده تر از آن سالهاست در کشورهای دیگر در حال تولید است نمونه نفوذ و فشار روی دستگاه قضایی را امسال در فیلم علفزار هم دیدیم
به هر حال از لایه ای کردن شخصیت های داستان و پایان بندی جالب آن نمیتوان گذشت هر چند فکر میکنم به خاطر زمان فیلم مجبور به حذف صحنه هایی شده اند که به فیلم ضربه زده است
ذر خصوص صحنه های اکشن هم بنظرم مهدویان میخواسته وفادار به سبک مستند گونه خود باشد و به همین علت و بخاطر ایجاد سردرد و دلهره در مخاطب قسمتهای تصادف خودرو را اکشن فیلمبرداری نکرده است
دیدن فیلم را به علاقمندان پیشنهاد میکنم

اثری با سوژه ملتهب آقازاده ها و اما پرداختن از زاویه ای متفاوت شالوده اصلی فیلم است
اما در واقعیت پرسنل برندینگ کارگردان جوان و جنجالی سال های اخیر سینمای ایران است
طبق معمول فیلمهای ایرانی ، تقابل خیر و شر در فرهنگ امروزی با نگاه مدرن چارچوب فیلمنامه تشکیل داده است
شخصیت ها متضاد با ظاهر فعلی خود هستن و این هم تعنه معنا دار فیلم ساز به اجتماع امروز و شخصیت های به ظاهر متدین است
شعار اصلی فیلم زنده نگه داشتن انسانیت و انسان بودن در عمل است تا جایی که تمای سکانسها در فضای تاریک و بارانی که خود نمایانگر احوالات شخصیت های اصلی قصه است.
قصه از ابتدا مشخص میکند که پای آقازاده و روابط خاصشان در میان است ولی کشش قصه تا انتها تماشاگر را میکشاند.
تمام قدرت فیلم در فراری دادن قاتل اصلی از طرف مجری قانون است که پایان جالبی برای فیلم مهدویان است.

12
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا دیدگاهی بنویسیدx