نقد فیلم آنت

نقد فیلم آنت Annette 2021 [+ویدیو]

فیلم آنت ( Annette 2021) فیلمی به کارگردانی “لئوس کاراکس”

این فیلم در سال 2019  با همکاری 7 کشور ساخته شده و در سال 2021 در بخش مسابقه جشنواره کن 2021 جایزه ی بهترین کارگردانی را ازآن خود کرده است. آدام درایور، ماریون کوتیار و سایمون هلبرگ بازیگران اصلی این فیلم هستند.

ویدیو معرفی و نقد فیلم آنت در همین صفحه و کانال یوتیوب من در دسترس است: {برای مشاهده فیلتر شکن خود را روشن کنید}

 نقد و بررسی فیلم آنت

یکی از جذابیت های اصلی این فیلم ادغام آن با موسیقی اپرایی است اما آنچه موجب هرچه دلنشین تر شدن آن است، تنیده شدن موسیقی با کل اجزای فیلم است. برای مثال به سکانس زایمان “آن” توجه کنید که چگونه موسیقی و روند زایمان با هم آمیخته شده که باعث میشود مخاطب در طول روایت این فیلم متوجه گسستگی در در میان داستان و موسیقی نباشد.

داستان این فیلم درباره یک استند-آپ کمدین (هنری مک-هنری) و یک خواننده اپرا سوپرانو (آن دفراسنو) است که به تازگی زندگی مشترکشان آغاز شده و صاحب فرزندی میشوند. در طول داستان ما با “هنری”ی مواجه می شویم که شخصیتی خودخواه و خودمحور دارد و از خنداندن (هنری کمدین است) نه برای شاد کردن، بلکه برای خلع سلاح کردن مخاطب یا طرف مقابل خود استفاده می کند تا به این طریق بر آن ها مسلط شود.

در مقابل، شخصیت “آن” با نمایش تراژدی، مرگ و ایثار روی صحنه ی اپرا، کاری می کند تا مخاطبان از هنر والای او لذت ببرند. در واقع هدف یکی و روش ها متفاوت است. هدف هردوی آنها برترین بودن و در کانون توجه قرار گرفتن است.

annette review - نقد آنت
“هنری” و “آن” در فیلم آنت

تضاد ، شالوده ی فیلم سینمایی Annette

از همان فصل ابتدایی ، “هنری” و “آن” نماینده دو تفکر متضاد در نظر گرفته می شوند. از همینجاست که “کاراکس” بنای یک گفتمان دیالکتیکی و سقراطی را پی ریزی میکند و در طول فیلم شاهدیم که چطور فرم و تکنیک را در اختیار این اصل تماتیک قرار میدهد.

برای مثال میتوان به تدوین دیالکتیکی فیلم اشاره کرد؛ کنتراست های بصری و تماتیکی که برای بر انگیختن عواطف تماشاگر استفاده می شوند، از ابزار های اولیه این نوع تدوین هستند. ما در طول فیلم مدام شاهد تقابل های رنگی “سبز و قرمز” یا “قرمز و آبی” هستیم. البته با تسلط رنگ سبز، که رنگ محبوب فیلم های کاراکس است.

لئوس کاراکس
leos carax – لئوس کاراکس، کارگردان این فیلم

یا با تضاد در ریتم پلان ها مواجه میشویم. در فصل ابتدایی در پلان های مربوط به “هنری” صدا، موسیقی، حرکات و نور و هیجان زیادی وجود دارد. در صورتی که پلان های مربوط به “آن” بیشتر غرق در سنگینی سکوت سپری می شود. این ریتم تناوبی تا انتهای فیلم ادامه پیدا میکند تا در نهایت قضاوتی میان این دو شخصیت متضاد صورت گیرد.

شباهت با فیلم “موتور های مقدس”، فیلم قبلی کاراکس:

فیلم آنت شباهت زیادی – از لحاظ بصری و محتوایی – با ساخته قبلی لئوس کاراکس، یعنی موتور های مقدس دارد. در فیلم موتور های مقدس نیز شاهد پلان هایی بودیم که نشان دهند علاقه کاراکس به ترکیب موسیقی و روایت هایش است. {برای دیدن این سکانس ها از فیلم آنت و موتور های مقدس – پس از روشن کردن فیلترشکن – به ویدیوی ابتدای همین مقاله مراجعه شود. دقیقه 5 و 6 }

تحلیل و بررسی فیلم آنت

اما شباهت اصلی این دو فیلم نگاه نه چندان مثبت کاراکس به مفهوم سلبریتی بودن و فشار های رسانه ای بر این افراد است.

در یکی از قسمت های فیلم موتور های مقدس – که یک فیلم شبه اپیزودیک به حساب می آید – کاراکتر اصلی فیلم “آقای اسکار” با معشوقه قدیمی اش دیدار می کند که پیش تر به خاطر مسائل کاری و شهرت نتوانسته اند زندگی مشترک خود را ادامه دهند. پلان قدم زدن این دو روی مانکن های شکسته ی یک فروشگاه بزرگ لوازم نمایش، یکی از نمادگرایی هایی است که کاراکس در آثارش استفاده می کند. با کمی دقت میتوان به شباهت ظریف میان این مانکن های شکسته و کارکتر “آنت” پی برد.

به نظر می آید “هنری” و “آن” به نوعی، نسخه ای دیگر از “آقای اسکار” و معشوقه ی اوست که اینبار شانس زندگی کردن با هم را داشته اند و بچه دار نیز شده اند. اما سایه ی شوم شهرت و جاه طلبی باز هم آن دو را از تجربه خوشبختی فرسنگ ها دور کرده.

سکانسی از فیلم موتور های مقدس
سکانس راه رفتن روی مانکن های شکسته در فیلم موتور های مقدس

زیر ذره بین بودن مداوم توسط رسانه ها  یکی از تم های اصلی فیلم آنت به شمار می رود که برای خیلی از چهره های شناخته شده و سوپر استار ها اتفاق می افتد. حال اگر این ستاره شخصیتی همچون “هنری” داشته باشند و شیفته و در اوج بودن و این ویژگی با حس حسادت آمیخته شود، شرایط بغرنج تر نیز خواهد شد.

کلام آخر

اینکه قضاوت میان این دو شخصیت بر عهده “آنت” است، دلیل نام گذاری این فیلم بوده. و  دلیل اینکه چرا ما بیشتر با “هنری” همراه بودیم تا با “آن” و “آنت”، این است که پرسشگر اصلی “هنری” است. او دارای موقعیت متزلزلی است و در این شرایط دچار انواع ابهامات نسبت به خود، کارش و اطرافیانش می شود. در صورتی که “آن” همچنان در حال درخشش است و این امر رضایت خاطری برای او به همراه آورده که از بردن ذهنش به سمت پرسشگری ممانعت می کند.

در بسیاری از نقد و بررسی های منتقدین، به کندی فیلم در نیمه دوم و کم جان بودن فیلمنامه اشاره شده اما به نظر من جهان فیلم های کاراکس جهان روایت ها نیست، جهان حوادث بیرونی نیست. جهان کاراکس جهان نگرانی های پنهان ژرفای ذهن بشر است. کاراکس ورای حوادث بیرونی کاراکترها به مفاهیم عمیق و مهمی پرداخته.

آنت فیلمی است درباره تولد و مرگ، عشق و نفرت، طمع، و فراز و فرود های روحی انسان در مقابل رخداد های زندگی.

نقدو بررسی فیلم آنت
نقد و بررسی فیلم آنت
IMDB : 6.4
4/5 - (2 امتیاز)

👆به این مقاله امتیاز دهید👆
—- و –—-
نظرات خود را در بخش نظرات با من در اشتراک بگذارید!

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
دوست داریم نظرتونو بدونیم، لطفا دیدگاهی بنویسیدx